pondelok 11. septembra 2023

Skupinová terapia (Christie Tate)


Anotácia 

Odvážny, láskavý, úprimný, bolestivý, ale aj vtipný príbeh plný vážnych tráum, zápasov o duševné zdravie, dysfunkčných vzťahov a nekonvenčných terapeutických postupov. Pripomína, že je dôležité nebáť sa byť zraniteľný a starať sa o svoje medziľudské vzťahy.

Nezišla by sa každému z nás občas nejaká terapia?
Christie bola úspešná študentka, ktorú však prepadávali pocity hlbokej úzkosti, osamelosti a trápila ju porucha príjmu potravy. Keď jej psychoterapeut odporučil navštevovať skupinovú terapiu a zverovať sa so svojimi problémami úplne neznámym ľuďom, bola spočiatku veľmi skeptická. Postupne sa však presvedčila o tom, akú veľkú liečivú silu môže mať ľudská spolupatričnosť.

Názov:  Skupinová terapia

Autor: Christie Tate

Žáner: Autobiografie, psychológia

Počet strán: 328

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Grada


Recenzia 

Kniha "Skupinová terapia" od autorky Christie Tate je dojemným a otvoreným pohľadom na cestu sebapoznania, uzdravenia a rastu v rámci terapeutickej skupiny. Táto memoárová kniha nás zavádza do vnútra autorkiných najhlbších emócií a skúseností, čím nám poskytuje cenný náhľad do sveta terapie a medziľudských vzťahov.

Kniha začína autorkiným opisom jej dospievania, kedy jej psychické problémy a závislosť na jedle ju tlačili k hľadaniu pomoci. Základným bodom jej terapeutickej cesty sa stala skupinová terapia, ktorá sa ukázala ako prelomový moment v jej živote. Tate nám podáva pútavý a upřímný popis svojich stretnutí so skupinou a inými pacientmi, pričom zdôrazňuje dôležitosť podpory a solidarity v procese uzdravenia.

Jedným z najvýraznejších aspektov tejto knihy je autorkina schopnosť vyjadriť svoje pocity a myšlienky s úprimnou ranosťou a odvahou. Jej príbeh nám pripomína, že každý z nás má svoje vnútorné boje a že otvorená komunikácia a spolupráca s inými ľuďmi môžu byť kľúčom k duševnému uzdraveniu. Tateova schopnosť vnímať a spracovávať svoje emocionálne bariéry sa stáva inšpiráciou pre čitateľov, ktorí možno prechádzajú podobnými ťažkosťami.

Je však potrebné poznamenať, že táto kniha môže byť pre niektorých čitateľov náročná, pretože autorka sa nebojí pohľadať do hĺbky svojich osobných problémov a zranení. Pre niekoho to môže byť príliš otvorené a emocionálne náročné čítanie. Avšak pre tých, ktorí hľadajú inšpiráciu a pochopenie v oblasti duševného zdravia a terapie, je táto kniha pravdepodobne cenným zdrojom.

Celkovo povedané, "Skupinová terapia" od Christie Tate je knihou, ktorá nám ponúka hlboký pohľad do procesu uzdravenia a rastu prostredníctvom terapie a podpory skupiny. Svojou úprimnosťou a emocionálnou hĺbkou oslovuje čitateľov a núti ich zamyslieť sa nad vlastnými vzťahmi a psychickým zdravím. Je to príbeh o nájdení svetla v temnote a o tom, ako otvorená komunikácia a empatická podpora môžu mať moc zmeniť život. 





Za zaslanie knižky na recenziu ďakujem vydavateľstvu Grada. :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára