streda 4. októbra 2023

It´s okay not to be okay


Obsah

Mun Kang-taea je pečovatel na psychiatrii, který nemá čas na lásku, a který se musí starat o svého autistického staršího bratra. Ko Mun-joung je úspěšná autorka knih pro děti, která trpí antisociální poruchou osobnosti, a nikdy lásku nezažila. Poté, co se setkají, začnou si pomalu léčit své emocionální rány.


Hlavné herecké obsadenie:  Kim Soo-hyun, Seo Yea-ji, Oh Jung-se, Park Gyu-joung

Jazyk:  Kórejský

Žáner:  Drama, dobrodružný, thriller, mysteriózny

Počet častí: 16

Dátum vydania:  Jún - August 2020


Môj názor

"It's Okay to Not Be Okay" je jedna z K-drám, pri ktorých som bola v konflikte sama so sebou takmer po celý čas, pretože na jednej strane obsahuje veľmi ťažké témy, ale na strane druhej rozpráva príbeh s pozoruhodným vývojom postáv a hlbokým skúmaním problémov duševného zdravia. Od prvej epizódy vás zoberie na emocionálnu horskú dráhu, ktorá je zároveň šťastná, ale zároveň aj plná vecí k zamysleniu.


Myslím si, že k hnacím silám tejto drámy sa zaraďujú aj jej postavy. Najmä Moon Gange-tae a Ko Moon-young. 
Moon Gange-tae je obetavý opatrovateľ s vlastným emocionálnym nákladom, ktorý ho ťaží už od detstva. Jeho snaha a starostlivosť o staršieho autistického brata Sang-tae, je naozaj fascinujúca, pretože si nemyslím, že len tak niekto by mal na to toľko trpezlivosti. Povedzme si úprimne, starať sa o ľudí so špeciálnymi potrebami nie je nikdy ľahké a ja sama obdivujem každého jedného, ktorý to zvláda. A musím tiež povedať, že zahrať rolu autistického človeka musí by samo o sebe výzva a preto si stojím za tým, že prevedenie bolo naozaj autentické. 
Ko Moon-young je autorkou detských kníh s antisociálnou poruchou osobnosti. Zložitosť, zraniteľnosť, ale aj rast jej postavy je majstrovsky zobrazený. Páči sa mi aj to, akú chémiu mali medzi sebou tieto dve hlavné postavy a práve to je jeden z najpútavejších aspektov. 

Ďalšia úžasná vec bola kinematografické spracovanie. Prelína sa tu skutočnosť, s rozprávkovými príbehmi kníh, ale vidíme aj útržky z detstva a spomienky a mne sa takéto retrospektívne rozprávanie v príbehoch veľmi páči. Zasahujeme tu už trošku aj do takého hororového prostredia, či už niektorými scénami, ktoré sú naozaj také silnejšie, ako je napríklad ublíženie na zdraví, pokusy o vraždu, prepletené so psychológiou a všetkým možným, takže pre mňa bol tento seriál naozaj ako stvorený. 

Jedným z najpozoruhodnejších aspektov tejto drámy je však jej skúmanie problémov duševného zdravia. K téme pristupuje citlivo a s rešpektom a objasňuje o ňom spoločensky mylné predstavy. Dá sa povedať, že vás tiež v podstate vyzýva, aby ste konfrontovali svoje vlastné emócie, jazvy a obavy, pričom zdôrazňuje dôležitosť hľadania pomoci a uzdravenia.

Na záver poviem už len toľko, že "It's Okay to Not Be Okay" je pre mňa majstrovským dielom. Je to emocionálna jazda, ktorá vás rozosmeje, rozplače a donúti zamýšľať sa nad zložitosťami ľudskej psychiky. S výnimočnými výkonmi, pôsobivými vizuálmi a hlbokou správou o duševnom zdraví je tento seriál vynikajúci príklad toho, aké výšiny môže dosiahnuť svet televízie. Bez ohľadu na to, či ste fanúšikmi K-drám alebo jednoducho len milovníkom pútavých príbehov, tento seriál je "must watch", pričom zanechá trvalý dojem vo vašom srdci a mysli.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára