piatok 20. októbra 2023

Vedecké okienko (Ivan Gábriš)


 

Anotácia 

Horím pre chémiu (občas doslova) a snažím sa svoj plameň preniesť ďalej. V knihe ti pomôžem objavovať čaro prírodných javov a krásy prírody zahalené rúškom tajomstva.
Budem ti klásť všemožné otázky naprieč celým spektrom prírodných vied. Prečo je tráva zelená? Pijú ryby vodu od smädu? Dokážeme dnes naplniť dávny sen alchymistov a premeniť kov na zlato? Boli najskôr včely, alebo kvety? Koľko koní má kôň? Prečo má slon veľké uši?
Prevediem ťa cestou od alchýmie k chémii, ale prezradím ti aj to, čo má včela spoločné s banánom. K príbehom a vysvetleniam som nepribalil veľa vzorcov a text je ľahko stráviteľný pre každého čitateľa.
Téma o farebnosti trávy nás zavedie k rastlinným farbivám. Keď sa dozvieme o zelenej molekule chlorofylu, ovládne nás túžba po poznaní. K čomu slúži? Prečo ľudia nedokážu fotosyntetizovať? Prečo sú niektoré listy červené a prečo na jeseň opadávajú? Rovnako ako pri štiepení atómu, jedna otázka má silu spustiť nekontrolovateľnú kaskádu ďalších.

Názov:  Vedecké okienko

Autor: Ivan Gábriš

Žáner: Náučné knihy

Počet strán: 228

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Interez Media


Recenzia 

"Vedecké okienko" predstavuje fascinujúcu púť do sveta vedy a prírody, rozdelenú na piatich častí: sveta zvierat, sveta rastlín, technológie, ľudského telo a prírody, pričom autor stavia hlavne na zvedavosti a nadšení.

Vo svete zvierat nás kniha zavádza do záhad sveta fauny. Okrem otázok, ako môže strom zamrznúť, odkiaľ sa vzal kyslík alebo prečo banánová príchuť nechutí ako banán, sa autor sa venuje aj rôznym iným témam veľmi detailne, čím nám umožňuje nahliadnuť do rôznych aspektov prírodného sveta a objavovať jeho tajomstvá.

V časti venovanej technológiám sa autor venuje otázkam, ktoré nás možno nikdy pri pohľade na svet okolo nás ani nenapadli. Ja som sa pri niektorých aj pousmiala. Odpovedá na otázky, ako či môže nás zabiť minca padajúca z mrakodrapu, či je sklo kvapalné alebo pevné a ako správne opancierovať lietadlá. Autor nás zavádza do sveta technológií a ukazuje, ako aj zdánlivé jednoduché veci môžu mať zaujímavé vedecké vysvetlenia.

Príroda je plná tajomstiev, a autor nás vedie otázkami, ako prečo na nás účinkuje kofeín, alebo prečo je obloha modrá a nebo oranžové. Tieto témy nám umožňujú priblížiť sa k nepochopiteľnej kráse prírody a pochopiť viac jej podstatu.

V časti knihy o rastlinách nás autor zavedie do ich záhadného sveta. Jednou z otázok, ktoré kládol, je: "Prečo je tráva zelená?" Táto otázka sa zdá byť pomerne jednoduchá, ale jej odpoveď vás môže prekvapiť. Táto časť knihy tiež spája otázky o rastlinách s ďalšími témami, čím nám ukazuje, ako sú rôzne oblasti prírodných vied vzájomne prepojené. Povzbudzuje nás to k tomu, aby sme sa snažili pozrieť pod povrch vecí a objavili, ako sú záhadné procesy rastlín úzko prepojené s celkovým ekosystémom a prírodou samotnou.

Ľudské telo je neuveriteľným strojom, a autor nás vedie otázkami, prečo vidíme pod vodou rozmazane, prečo nás dym prenasleduje, a prečo tetovanie vydrží večne. Tieto témy nám umožňujú lepšie pochopiť fungovanie nášho tela a mysle, čím nám poskytujú nový pohľad na nás samých.

Dôvody, prečo by si čitatelia mali túto knihu prečítať, sú viac ako zrejmé. "Vedecké okienkto" ponúka vzrušujúci výlet do sveta vedy a prírody, ktorý inšpiruje k zvedavosti a objavovaniu. Autor nás povzbudzuje k tomu, aby sme sa stali bádateľmi a hľadali odpovede na otázky, ktoré možno nikdy neprišli na mysel. Táto kniha je pre každého, kto má záujem o svet okolo nás, a chce ho objavovať s novým pohľadom, kladením otázok a hľadaním odpovedí a zároveň je to výborný zdroj inšpirácie pre každého rojka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára