utorok 24. októbra 2023

Ako vypiecť s kúzlami (T. Kingfisher)


Anotácia 

Štrnásťročná Mona nie je ako mágovia poverení obranou mesta. Nedokáže rozkazovať bleskom ani sa zhovárať s vodou. Ona si skrotila a oživila kvások (Bob je však tak trošku agresívny, a tak ho musia držať pod závorou v pivnici) a jej mágia funguje iba na chlieb. Spokojne si žije v pekárni svojej tety, kde učí tancovať medovníčky. Monin život sa však obráti hore nohami, keď nájde v pekárni mŕtvolu. V uliciach jej mesta straší vrah, ktorý poľuje na ľudí s magickými schopnosťami, a zdá sa, že jeho ďalším cieľom je práve Mona. Ibaže v obkľúčenom meste, náhle zbavenom všetkých mágov, je vrah tou najmenšou z jej starostí...

Názov:  Ako vypiecť s kúzlami

Autor: T. Kingfisher

Žáner: Fantasy pre deti

Počet strán: 312

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovart


Recenzia 

"Ako vypiecť s kúzlami" od T. Kingfisher je zázračný a očarujúci príbeh, ktorý kombinuje dve nepravdepodobné zložky: mágiu a pečenie. Tento jedinečný základ ponúka priestor pre jedinečný príbeh, ktorý získal ako pochvalu, tak aj trochu kritiky.

Srdce príbehu je naša hlavná protagonistka Mona. Mona disponuje magickými schopnosťami spojenými s pečením koláčikov a pečiva. Jej odhodlanie, vynaliezavosť a zraniteľnosť je to, čo sa mi na nej páčilo a zároveň si myslím, že sú to dôvody, kvôli ktorým si ju čitatelia obľúbili.

Jedným z výrazných rysov knihy je humor a duchaplnosť. T. Kingfisher do príbehu vniesla humor, čím prispela k ľahkému tónu celého príbehu. Humor nie len že udržuje príbehy zaujímavé, ale robí ich aj skutočne príjemnými na čítanie.

Stavba sveta je ďalším silným bodom. Autorka vytvorila živý a očarujúci svet, kde magické bytosti a lahodné pečivo koexistujú. Podrobné popisy mesta, jeho zvláštnych obyvateľov a Moninej pekárne všetko prispieva k tomu, aby čitateľov pohltila do tohto kúzelného sveta.

Témy odvahy a priateľstva sú prepletené celým príbehom, čím sa poskytuje hĺbka príbehu. Tieto témy pridávajú vrstvu emocionálnej zložitosti, ktorá knihu vynáša nad jej zázračnú povahu.

Avšak taktiež nie je bez nedostatkov. Niektorí čitatelia môžu považovať tempo knihy za pomalé a ja som popravde tiež nebola výnimka. Dlho som sa do knihy nevedela začítať, čo ma trochu mrzelo, lebo som sa na ňu tešila. 
Okrem toho príbeh občas nasleduje isté predvídateľné vzorce, čo, hoci nie je hlavným nedostatkom, môže byť viditeľné pre tých, ktorí sú oboznámení s týmto žánrom. Navyše, kniha nepátra hlboko do mechaniky svojho magického systému, čo môže nechať niektorých čitateľov túžiť po podrobnejších vysvetleniach.

Na záver by som povedala, že "Ako vypiecť s kúzlami je nápaditý príbeh, ktorý spája mágiu, humor a pečenie do rozkošnej zmesi. Aj keď môže mať drobné problémy s tempom a nasledovať isté očakávané fantasy prvky, jeho jedinečný koncept, angažujúce postavy a srdcervúce témy ho robia hodným pre tých, ktorí hľadajú zázračné a kúzelné dobrodružstvo. 


Za možnosť prečítať si knižku, ďakujem krásne vydavateľstvu Slovart :)

Ak by ste si knižku chceli prečítať, nájdete ju na tomto odkaze. :) <3

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára