utorok 7. novembra 2023

Piloti (Brandon Sanderson)

 


Anotácia 

Druhý diel epickej sci-fi série od autora bestsellerov Mistborn a The Stormlight Archive Spensa celý život snívala o tom, že sa stane pilotkou a dokáže, že je hrdinka ako jej otec. Vzlietla k nebesiam, ale pravda, ktorú o svojom otcovi odhalila, je zdrvujúca. Spensa je však presvedčená, že sa v tom musí skrývať niečo viac. A keď na jej planéte havaruje neznáma loď, naskytne sa jej jedinečná príležitosť: infiltrovať sa v prestrojení za mimozemšťanku na vesmírnu stanicu Hvezdáreň, z ktorej neľútostní krellovia vedú útoky na ľudí. Aby však vôbec prežila, bude sa musieť popasovať s brutálnym pilotským výcvikom, so životom na míle vzdialeným všetkému, čo kedy poznala... a s hrozbou, ktorej onedlho možno bude čeliť celá galaxia.

Názov:  Piloti

Autor: Brandon Sanderson

Žáner: Sci-fi

Počet strán: 432

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovart


Recenzia 

"Starsight" od Brandona Sandersona je skvelé pokračovanie série o Spense a ponúka čitateľom vzrušujúcu cestu do hĺbky vesmíru, komplexného sveta a pôsobivých postáv. Ako druhá kniha v sérii, "Starsight" stavia na základoch položených v "Skyward" a posúva príbeh na nové úrovne.

Jednou z najvýraznejších čŕt knihy je výnimočné stvárnenie sveta. Vesmír, ktorý Sanderson vytvára, je obrovský, rozmanitý a úplne pohlcujúci. Čitatelia sú prenesení do sveta, kde rôzne cudzie druhy, každý so svojimi jedinečnými vlastnosťami a kultúrami, koexistujú. Pozornosť autora k detailom je pozoruhodná, čo umožňuje čitateľom úplne sa pohltiť do komplexného sveta tejto vynaliezavej vesmírnej kulisy.

Postupný rozvoj našej hlavnej postavy Spensy je stredobodom príbehu, kedy sa vyrovnáva so svojou identitou, svojou úlohou ako pilotka a morálnymi dilemami, ktoré sú spojené s jej novými zodpovednosťami. Rast postavy Spensy je zároveň stotožniteľný a inšpirujúci. Nedá mi tiež nepodotknúť pomaly sa vyvíjajúcu romantickú linku, na ktorú som aspoň ja sama čakala snáď od začiatku príbehu.

Tento príbeh je naozaj adrenalínová jazda plná napätia, intrigy a neočakávaných zvratov. Sanderson majstrovsky drží čitateľov na pokraji nervov, keď sa Spensa zapája do špionáže, politických manévrov a záhadných záhad Krellov. Tempo príbehu je dobre vyvážené, pričom okamihy akcie a napätia sú prepojené s pokojnejšími, vnútornými scénami, ktoré prehlbujú emocionálny dopad príbehu. Okrem toho skúma myšlienky, ktoré príbeh pozdvihujú nad jednoduchú dobrodružnosť. Otázky morálky, dôvery a následkov vlastných rozhodnutí v čase konfliktu sú šikovne prepletané do príbehu, čo čitateľom poskytuje veľa podnetov na zamyslenie.

Je však potrebné poznamenať, že zložitosť stvárnenia sveta a politických jemností môže predstavovať pre niektorých čitateľov výzvu, najmä pre tých, ktorí sú noví v sérii alebo v štýle rozprávania Brandona Sandersona. Príbeh občas spomalí v pasážach bohatých na vysvetlenie, ktoré však sú zásadné pre pochopenie vesmíru.

Naviac "Starsight" končí významným "cliffhangerom", čo čitateľov necháva s nečakanými otázkami do ďalšej časti. Hoci to môže byť vzrušujúce pre fanúšikov hlboko zapojených do série, môže to frustračne pôsobiť na tých, ktorí uprednostňujú uzavreté príbehy.

Na záver, "Starsight" je vynikajúce pokračovanie série "Skyward". Vynikajúce rozprávanie Brandona Sandersona, komplexné stvárnenie sveta a dobre vypracované postavy robia z tejto knihy povinnú jazdu pre fanúšikov sci-fi a young adult literatúry. Hoci si vyžaduje úsilie na pochopenie komplexnosti príbehu, pohlcujúci a odmeňujúci zážitok z čítania za to rozhodne stojí.


Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem veľmi pekne vydavateľstvu Slovart :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára