sobota 23. októbra 2021

Tiene medzi nami (Tricia Levenseller)

 


Anotácia 

Názov:  Tiene medzi nami

Autor: Tricia Levenseller

Žáner: Fantasy

Počet strán: 320

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: CooBoo

Hodnotenie: 4/5 ★


Recenzia 

Ak mám pravdu povedať, nejaký ten čas som rozmýšľala nad tým, čo do tejto recenzie napíšem a to hneď z niekoľkých dôvodov. Kniha sa mi páčila, ale nie až tak, ako som dúfala, pretože tam bolo pár nedostatkov, ktoré o chvíľku rozoberiem detailnejšie.

Mám veľmi rada fantasy literatúru. Dobrú a originálnu. Na tejto bolo niečo originálne, ale svojím spôsobom mi pripomínala už zopár kníh, ktoré som za svoj život stihla prečítať. 
Mali sme tu dobre vykreslené prostredie a aj dej. Ten mi prišiel veľmi originálny, pretože som nečítala nič čo by sa týkalo nájomných vrážd a práve to sa mi páčilo. Avšak! Niektoré aspekty deja a taktiež aj postáv mi prišli povedomé a pátrala som v mysli po tom, prečo a čo mi to pripomína. 

Naša hlavná romantická a dejová linka bola zložená z dvoch záporákov, čo sa mi páčilo, ale nebolo to nič originálne. Mojimi rukami už prešlo niekoľko kníh, ktoré mali dve hlavné záporné postavy, ktoré spolu neskôr vyrástli a vytvorili niečo pekné. Ale nesťažujem sa, pretože o týchto typoch vzťahov si vždy rada prečítam. 

"Urobiť správnu vec niekedy padne človeku zaťažko."


Tiež mám veľmi rada takzvanú "slow-burn romance" a práve v tejto knihe sa vyskytovala. Zamilovali sa do seba pomaličky a potom úplne. 
Ďalšie plus (teda aspoň pre mňa), bol romantický trojuholník. Viem, že niektorým to možno nevyhovuje, ale ja také knihy čítam rada, pretože to pridáva deju napätie a tektiež to aj trochu zamotáva dej. To udržuje čitateľov v strehu. 

Ak by som mala rozobrať samotné postavy, tak Alessandra bola drzá, priebojná, vedela čo chcela a išla si za tým. Na druhej strane mala nejakú svoju mäkkú stránku, ktorú sa svetu bála ukázať. Veľmi mi to pripomínalo hlavnú hrdinku z Trónu zo skla, ktorý ja osobne milujem a práve preto sa mi kniha ľahko čítala. Pokiaľ je hlavný hrdina zaujímavý a sadol vám, tak vám čítanie ide od ruky. Ak je to naopak, nuž, dosť sa to vlečie... 

Tieňový kráľ bol dosť podobný Alessandre. Bol veľmi uzavretý a nikoho k sebe nechcel pustiť. Mal na to však veľmi dobrý dôvod a keby som bola na jeho mieste, tak by som sa správala úplne rovnako. Bol zázrak, že sa k nemu Alessandra dostala tak blízko.
Páčilo sa mi na ňom, že bol veľmi spravodlivý a z nejakej časti aj nežný. Bohužiaľ bol veľmi osamelý a práve preto som bola rada, že k sebe našiel seberovnú partnerku.


"Na začiatku nás predsa k priateľom priťahujú maličkosti, nie? Skutočné puto sa vytvorí, až keď sa ľudia skutočne spoznajú."


Zo záveru knihy mi popravde spadla sánka dole a vôbec som ten zvrat nečakala. Rozmýšľala som nad úplne iným človekom, ktorý by to mohol všetko spôsobiť a vôbec by mi nenapadlo, že sa takéto niečo môže stať. Za to má u mňa autorka obrovské plus. Zároveň som však na konci bola veľmi sklamaná, lebo si stále myslím to, že sa táto kniha dala rozpísať do dvoch. Dalo sa tam vložiť viac akcie, viac bojov, viac rozvetvený dej, ale to sa nekonalo. 
Za mňa bolo v deji niekoľko podstatných dier, ktoré sa dali ešte vyplniť.

Ak by som celkovo mala zhodnotiť túto knihu, tak môžem povedať, že ak má človek chuť na krátku a dobrú fantasy knihu, určite by som mu ju odporučila. Avšak stále má nejaký ten deficit a trošku by som na nej ešte popracovala. Bavila ma, aj keď nie tak že by som si z nej sadla na zadok a tak, ako som čakala. To však vôbec nevadí, pretože v konečnom dôsledku sa mi páčila a určite jej urobím stále miesto na svojej poličke. :)





Za zaslanie knižky na recenziu veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára