štvrtok 25. marca 2021

Domov slávnych spisovateľov a ich múz (Terri - Lynne Defino)

 


Anotácia 

Alfonse Carducci je literárny velikán, ktorý žil svoj život naplno. Dnes prichádza do Domova seniorov v Bar Harbore, aby tam strávil posledné dni medzi spriaznenými dušami z literárneho sveta. Ako sa jeho život neodvratne chýli ku koncu, začína si uvedomovať dôsledky toho, že pred láskou uprednostnil honbu za slávou. Väčšmi než podlomené zdravie ho však trápi, že už nie je schopný napísať ani riadok.

O obyvateľov luxusného penziónu sa stará oddaný kolektív zdravotníkov, ktorí podobne ako ich klienti našli za jeho múrmi útočisko. Medzi nimi je aj Cecibel Bringerová, ktorú pred rokmi ťažká autonehoda poznačila na tele i na duši.

Cecibel by si nikdy nepomyslela, aký obrovský dopad bude na ňu mať stretnutie s jej obľúbeným spisovateľom Alfonsom Carduccim, ako ovplyvní doslova celú jej existenciu. Alfonse zasa v Cecibel nachádza múzu, čo v ňom prebudí vášeň, ktorú pokladal za nenávratne stratenú. Zo slov, čo vychádzajú z jeho pera, postupne rastie príbeh, ktorý zaujme ďalších obyvateľov penziónu až natoľko, že sa aj oni zapoja do písania, a v Cecibel, ktorá dychtivo hltá každý riadok, silnie potreba lásky a odpustenia.

Ako sa hranice medzi vymysleným príbehom a skutočnosťou stierajú, vzniká svet vo svete. Je to miesto, kde sa ľuďom vracia chuť žiť, kde starí mladnú, chorí sa uzdravujú a kde je možné všetko...

 Názov: Domov slávnych spisovateľov (a ich múz)

Autor: Terri - Lynne - Defino

Žáner: Beletria

Počet strán: 380

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Recenzia 

Priznám sa, že od tejto knižky som nemala veľké očakávania a ani som ju nejako medzi novinkami nezaregistrovala, preto ma veľmi prekvapilo, keď dorazila ku mne domov. Samozrejme som ale bola rada, pretože to bola príležitosť, ako si rozšíriť obzory a prečítať si niečo nové. A toto naozaj bolo niečo nové.

Začala by som prostredím. Bolo veľmi neobvyklé, keďže sa príbeh odohrával v domove dôchodcov a taktiež hlavné postavy boli v podstate starší ľudia (spisovatelia), ktorí tu žili. Taktiež medzi hlavné postavy patril ich personál, ktorý bol naozaj rôznorodý. Jeden bol vrah, druhý transvestita a o ďalšej si mysleli že má samovražedné sklony. Po tomto si asi poviete, že čo to bolo za knihu, ale nenechajte sa zmiasť. 

"Človek zažije mnoho včerajškov. Ak má šťastie, aj mnoho zajtrajškov. No dnešok je len jeden. Nie že si ho poserieš!"


Nevedela som si predstaviť, že by ma takéto dielo zaujalo, ale poviem vám, táto kniha naozaj dokáže človeka chytiť za srdce. Od prvej, po poslednú stranu bola čtivá a neskutočne ma chytila za srdce. Bolo v nej veľmi veľa krásnych a hlavne pravdivých výrokov a myšlienok, ktoré vás nútia sa na chvíľu zastaviť a popremýšľať nad nimi, čo je podľa mňa výborné, pretože tú knihu iba tak nepreletíte bez toho, aby ste sa vôbec zamysleli nad tým, čo ste práve prečítali.

Čo dotváralo ešte zaujímavejší dojem pri tejto knihe bolo to, že títo starí autori začali tvoriť svoj ďalší a posledný príbeh. Takže to bol v podstate príbeh v príbehu, kde sme mali ďalšie hlavné postavy - Ceciliu a Alda a sledovali sme vývoj ich romantického vzťahu. Starší pán a zároveň naša hlavná postava,  Alfonse Carduccii začal s týmto príbehom a práve preto vymyslel mená. Meno Cecilia dal svojej hrdinke kvôli Cecibel, ktorá bola naša hlavná hrdinka v reálnom živote. 
Tam ale prichádza vec, ktorá mne prišla divná. Nevedela som niekedy definovať to, čo boli len predstavy starého pána a čo bola realita. Pretože jeden moment, ktorý si myslím že nebol len v jeho fantázii, bol pekne nechutný a to mi skazilo trochu dojem z knihy a tiahlo sa to so mnou celé čítanie. Týchto momentov tam teda bolo veľa, ale nechcem vám úplne prezrádzať, čo to bolo, na to musíte prísť sami.

V tejto knihe bolo vykreslených naozaj veľa osudov ktoré ľudia môžu zažiť. Bolo to veľmi pekné čítanie, miestami trochu bizardné, ale myslím, že aj to sa mi páčilo, čo bolo naozaj neobvyklé. Každopádne ak máte chuť na dávku romantiky, slov ktoré vám vedia prehovoriť do duše, ale zároveň aj na trochu zvláštnych situácii ktoré len tak ľahko nerozdýchate, táto kniha bude presne niečo pre vás.
Odo mňa si po celkovom zvážení vyslúžila 4/5 hviezdičiek.

Na záver ešte pridávam pár obľúbených myšlienok z tejto knihy (a že ich bolo veľa): 

"Žiaľ si na tele vyberá oveľa vyššiu daň, než čas."

"Popieranie pravdy pravdu nezmení."

"Nie všetky nesprávne ľudské rozhodnutia sa napokon ukážu ako naozaj nesprávne. Až po príchode do cieľa naraz zistíme, že sme si vybrali dobre."

"Ak máš niekoho rád, daj mu voľnosť. Ak sa k tebe vráti, už ti patrí. Ak nie, nikdy ti nepatril."


Za knižku by som sa veľmi pekne chcela poďakovať vydavateľstvu




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára